Olleta Alicantina

Olleta Alicantina

Hey everyone, it is Drew, welcome to my recipe page. Today, I will show you a way to make a distinctive dish, Olleta Alicantina. One of my favorites. This time, I am going to make it a bit unique. This will be really delicious.

Olleta Alicantina is one of the most well liked of recent trending foods in the world. It's simple, it is quick, it tastes yummy. It is appreciated by millions daily. Olleta Alicantina is something which I've loved my whole life. They are fine and they look wonderful.

Many things affect the quality of taste from Olleta Alicantina, starting from the type of ingredients, then the selection of fresh ingredients, the ability to cut dishes to how to make and serve them. Don't worry if you want to prepare Olleta Alicantina delicious at home, because if you already know the trick then this dish can be used as an extraordinary special treat.

As for the number of servings that can be served to make Olleta Alicantina is 4-5 personas. So make sure this portion is enough to serve for yourself and your beloved family.

Just in addition, the time it takes to cook Olleta Alicantina estimated approx 2 h 15 m aprox..

To begin with this recipe, we must first prepare a few ingredients. You can have Olleta Alicantina using 19 ingredients and 11 steps. Here is how you cook it.

Video receta en youtube: https://www.youtube.com/watch?v=wA87a7lgCTk

Guiso de invierno típico de la provincia de Alicante.

La receta de la Olleta alicantina es muy versátil y se hace de muchas formas, como se suele decir cada “maestrillo tiene su librillo”.
Nosotros la hemos cocinado con legumbres y verduras, pero se cocina también con carne, famosa en El Quijote como “olla podrida”, que es la combinación de legumbres con la pata de cerdo, la careta, el tocino y un buen chorizo o morcilla de carne, resultando un plato muy contundente. También se le puede poner un trozo de costilla de cerdo, consiguiéndose otro sabor. Podemos variar las espinacas por bajocas o cardos, según el gusto de cada comensal.

Ingredients and spices that need to be Get to make Olleta Alicantina:

  1. 70 g. alubias blancas
  2. 70 g. alubias pintas
  3. 50 g. lentejas
  4. 100 g. garbanzos
  5. 100 g. arroz
  6. 1 cebolla pequeña
  7. 1 chirivía
  8. 1 manojo espinacas (350 g. aprox.)
  9. 2 patatas medianas
  10. 150 g. calabaza
  11. 1 tomate rallado
  12. 8 almendras crudas
  13. 2 rodajas pan
  14. 1 hojas laurel
  15. 1 cucharada sopera rasa de ñora molida
  16. 1 tacita café de aceite de oliva virgen extra
  17. Colorante alimentario
  18. Sal
  19. 1,3 litros agua

Steps to make to make Olleta Alicantina

  1. Ponemos las alubias blancas y pintas, los garbanzos y las lentejas a remojo, la noche anterior a la preparación, con un puñado de sal.
  2. Picamos la cebolla, rallamos el tomate y preparamos el pan, el aceite y las almendras.
  3. En primer lugar para hacer el sofrito ponemos la olla al fuego, añadimos el aceite y sofreímos las rebanadas de pan y las almendras que reservaremos para picar en el mortero y hacer un majado.
  4. Una vez retirado el pan y las almendras sofreímos la cebolla, el tomate y el laurel, añadiendo un poco de sal. Pochada la cebolla incorporamos la cucharada de ñora molida, removemos hasta que se mezcle bien con el sofrito (no demasiado tiempo, sino puede amargar) y agregamos el agua.
  5. Es el momento de agregar al guiso las legumbres que pusimos la noche anterior a remojo, la calabaza y la chirivía. Cuando empiece a hervir, bajamos el fuego y esperamos una hora.
  6. Mientras tanto vamos a hacer el majado picando las almendras y el pan tostado en un mortero, que incorporaremos al guiso cuando lleve una hora cociendo a fuego lento. Tapamos y esperamos media hora.
  7. Pelamos las patatas, limpiamos las espinacas y troceamos.
  8. Tras la media hora, ponemos al guiso un poco de colorante alimentario, añadimos las patatas y las espinacas junto con el arroz y rectificamos de sal. Tapamos y dejamos cocer durante 30-40 minutos más.
  9. Transcurrido ese tiempo, la Olleta alicantina estará lista.
  10. Nota: (Los tiempos de cocción de las legumbres pueden variar dependiendo de la frescura de las mismas. En todo caso para asegurarse, podemos probarlas antes de finalizar la cocción).
  11. Dejamos reposar durante 5 - 10 minutos y emplatamos. ¡Qué aproveche!.

As your experience as well as confidence grows, you will certainly discover that you have extra natural control over your diet regimen and also adapt your diet to your individual tastes with time. Whether you wish to offer a dish that utilizes fewer or even more ingredients or is a bit basically hot, you can make basic adjustments to attain this objective. To put it simply, start making your dishes on time. When it comes to basic food preparation abilities for novices you don't need to learn them but just if you understand some simple cooking techniques.

This isn't a total guide to fast and very easy lunch dishes yet its good something to chew on. Hopefully this will obtain your imaginative juices streaming so you can prepare delicious meals for your family members without doing a lot of heavy meals on your journey.

So that is going to wrap it up with this special food Recipe of Speedy Olleta Alicantina. Thank you very much for your time. I am confident you will make this at home. There is gonna be more interesting food at home recipes coming up. Remember to save this page on your browser, and share it to your family, colleague and friends. Thanks again for reading. Go on get cooking!

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